FEB 10

Одговори правног тима на ваша питања

На дну странице: Коментар о овој акцији после годину дана - Фебруара 2015.

Поштовани чланови Банатске Асоцијције Паора,

осећам се обавезан да објасним разлоге овог одлагања потписивања приступних докумената. Проток времена у коме нема конкретних видљивих активности и мени јако смета, али свет права је често сасвим посебан свет у коме важе другачија правила која се разликују од нашег свакодневног размишљања.

У току је процесно правна анализа и потписивање докумената ће почети до 15.02.

Зашто је потребно толико времена?

Aко мало размотримо историјат борбе удружења грађана за своја права видећемо да је њен почетак у Хрватској. Тамо је почела борба удружења грађана поводом клаузуле у францима (да се не враћам на стару девизну штедњу).

Преносим Вам један цитат: „....Стога Удружење банкарских клијената такође размишља о покретању колективне тужбе у Србији. Нама са стране тог неког искуства много значи покретање колективног спора у Хрватској, њима много значе ове добијене четири појединачне пресуде код нас. Тако да, кад се све то увеже, то је збир огромног знања, искуства, које ће свима користити у борби за поврат тог новца који је незаконито одузет од стране банака ", каже Дејан Гавриловић.

У међувремену уставни суд Србије је донео одлуку да се укида могућност колективне тужбе. То намеће изналажење других процесно-правних могућности. Међутим да би правилно објаснио шта то значи наводим још један цитат: “….Nicole Kvaitkovski, адвокатица Удружења банкарских клијената каже да је 15-ак веома стручних људи око седам месеци радило на тужби.”! Треба да имамо у виду да је ово процес који је правно знатно компликованији од оног из разлога које ћете разумети кад се ствар покрене пред институцијама, као и да тим правним путем није прошло још ни једно физичко или правно лице и ни један правни заступник и да нема, као у наведеном примеру, … “збир огромног знања, искуства, које ће свима користити” већ то ствара наш тим. Предвиђање процесно прваних радњи је као предвиђање хода по минском пољу: погрешан корак и ….готово.

Наш циљ није узети новац од произвођача без обзира на исход. Наш циљ је добити спор, а то тражи много рада и времена које се у јавности не види. Зато морамо сви бити одлучни, упорни и стрпљиви. Покушаје то, молим Вас, да појасните свим заинтересованим произвођачима.

Са уважавањем
Координатор правног тима
Драган Живанкић
Стални судски вештак за област пољопривреде
постављен реизборним решењем Министарства Правде
бр. 740-05-04855/2010-03
Ево до неких најчешћих питања која сте до сада постављали на разним скуповима одржаних у Децембру и Јануару и одговор правног тима на њих. Уколико имате још неких питања и нејасноћа поставите их меилом на адресу Асоцијације.


1. Колико дуго може потрајати судски процес?
Одговор: Од 15 dana do највише 3 година.

2. Колико ће коштати укупна услуга нашег заступања, а колико аванс?
Одговор: Аванс је 2000 динара, а од укупне одштете накнада и награда заступања и представљања је 10%.

3. Ако је више чланова заједничког домаћинства предавало сунцокрет, да ли плаћају више пута аванс?
Одговор: У принципу не би требало, а ако се ради о енормним количинама сунцокрета онда би било нормална и морално да плате два пута приступмо износ.

4. Када се закључују спискови за тужбу?
Одговор: Ускора. Потписивање ће почети најкасније до 15.02. што значи да ће за сваки локалитет време закључивања бити када се буду у том реону потписивала приступна документа.

5. Да ли морам бити члан неког Удружења да бих се придружио тужби?
Одговор: Не.

6. Шта ће бити ако су домаћи судови корумпирани и стану на страну уљара?
Одговор: Жалићемо се. ако треба до Стразбура. Србија је тамо рекордер по изгубљеним споровима. Међутим, обзиром да је питање правосуђа прво на листи преговора о придруживању са EU, треба очекивати да ће се и у земљи донети правична пресуда.

7. Ко су ти адвокати? Да ли им можемо веровати да ће нас искрено заступати?
Одговор: Питање је погрешно. Заступник је правни тим Агролекса у коме су адвокати са богатим искуством у таквим споровима само експоненти пред судом. Зато се формира приступни списак на основу кога се иде у заступање јединственог супарничарског интереса. Представник супарничара пред судом и јавности биће удружење и Агролекс.

8. Ко ће то нама вратити паре од сунцокрета? Па ОНИ су паре већ потрошили - пара више нема.
Одговор: Тужени, а то су уљаре. Произвољна и нетачна је констатација да нема пара.


КОМЕНТАР АДМИНИСТРАТОРА САЈТА О ОВОЈ АКЦИЈИ - Фебруара 2015. године

Не знам зашто ово пишем сада кад се овога нико више ни не сећа, а и питање колико ће вас посетиоца сајта да налети на ово... Све у свему написаћу - не може да шкоди, а можда некоме и буде од користи (рече Лане Гутовић). Дакле, осећам да треба нешто да кажем са дистанце од годину дана као један од сведока честих састанака између пољопривредника и правног тима, као и мога присуства на састанцима разних удружење пољопривредника о овој теми.

Сећам се колико је тешко било правном тиму прво да вам објасни што то они желе да ураде, да вам објасне простим речником који може да разуме сваки паор. Онда се сећам како сте са еланом правили спискове ко ће се придружити тужби. А онда се пробудило оно ситно и лоше у вама - почело је мерење ко је колико сунцокрета предао, а сви треба да дају исто - 2000 динара! Нисам могао да верујем да човек који је на 10 тона закинут за најмање 100000 динара (35-25=10*10000) гледа на 2000 динара, и још му смета што ће и онај ко је предао 40 тона исто да плати - а обоје су знали да ће по завршетку процеса свима бити наплаћено исто - 10% од предатог сунцокрета.

У мојим очима су ти адвокати деловали малтене ко Робин Худови. Прихватили су се потпуно неизвесног процеса какав се никад у окружењу није водио, кренули су у борбу против највећих тајкуна у овој земљи (Тодорића ,Викторија гр., М. Костића...) и то за бедних 2000 динара капаре!!! Требало је водити 2-3 године процесе и плаћати све трошкове за то време са тих 2000 динара. Не! Нашли су се неки који су почели да вичу "Нек они од својих пара воде поступак". Ко за инат правни тим је нешто успорио и у року од три месеца све је утихнуло. Сви су се оладили, преовладали су скептици и паметњаковићи.

Нисте препознали да су ти људи били спремни да бију вашу битку - да се жртвују за вас. Кренули су на ветрењаче. А Ви сте показали колике сте кукавице, ситне и себичне душе, лаковерни и незналице... Нико од вас није размишљао о будућности: Како ће нам бити идуће године? Да ли ће моја деца ускоро имати шта да једу? Шта ако ми банке све заплене? Не кривим вас, моји сте паори, тешки ко земља - преварени од свих! Само се питам кад ћете почети да гледате отворених очију у суморну будућност која нам долази. То што жмурите и окрећете главу од стварности ништа неће променити.

Ове сезоне (жетва 2014.г.) су плаћали сунцокрет 29 дин/кг - исто ко 2013.г.(на крају су плаћали 26-27 дин/кг). Прерачунајте преко курса ЕВРА ако ми не верујете. А колико вас коштају импути? То најбоље знате сами... Ко ће сад да бије ваше битке?

Copyright © 2012. All rights reserved.
Designed By Studio X